Din guide til valg af fliser

Overvejer du at skifte dine fliser i køkkenet eller i et andet rum ud med nye? Så finder du her en guide, der kan hjælpe dig med at vælge nye fliser. Den kan være god at læse, hvis du er i tvivl om, hvordan du vælger de helt rigtige fliser til køkken eller andre rum i hjemmet.

Hvad er forskellen på klinker og fliser?

Hvis du allerede er i gang med at kigge på fliser til dit køkken eller et andet rum, har du sikkert opdaget, at der både bruges betegnelsen fliser og klinker. Men hvad er forskellen? 

En klinke er en glat og trykstærk flise med en stor hårdhed. Den er blevet brændt ved en høj temperatur, og så er den fremstillet af kalkfattigt og jernholdigt ler. Fliser har derimod en firkantet flade af sten, beton eller brændt ler. Dybest set er ordet flise en overordnet betegnelse, når der er tale om fliser og klinker.

Hvor skal fliserne anvendes henne?

Fliser kan som udgangspunkt anvendes overalt i en bolig. Men når det er sagt, er det alligevel vigtigt, at du overvejer, hvor den skal bruges. Mens nogle fliser egner sig til at sidde på vægge, er andre velegnede til at ligge på gulvet. Derudover findes der fliser, der kan bruges til både vægge og gulv.

Desuden er det ikke alle fliser, der må anvendes i vådrum. Dette er på grund af, at vandet trænger igennem dem. Derfor er det særdeles vigtigt at sørge for de rette fliser på eksempelvis badeværelset. 

Du bør også kigge på flisens slidstyrke i forhold til, hvor den skal anvendes. Slidstyrken kan være fra 1 til 5. Jo højere slidstyrke en flise har, desto mere slidstærk er den.